Blog 1 – SOCIAL MEDIA TAKE-OVER

Een social media ‘take-over’, wat een cool woord! Het betekende echter wel dat ik als de wiedeweerga op zoek moest naar leuke, vermakelijke content, waar jullie bovendien nog iets aan hebben. Eerlijk is eerlijk: dat was lastiger dan gedacht. Gelukkig stuitte ik al snel op een rapport dat de Landelijke Kwaliteitsmonitor Kinderopvang in 2017 heeft uitgebracht.

Want, hoe staat het er op dit moment eigenlijk precies voor in de kinderopvang? Het rapport beschrijft hoe het LKK de kwaliteit in de kinderopvang, de peuteropvang, de BSO en de gastouderopvang heeft gemeten. Ik was in ieder geval erg blij om te lezen dat in alle soorten opvang de medewerkers tevreden zijn met hun werk (joepie!) en ook het welbevinden van de kinderen werd gescoord als ‘hoog’.

Winst
Nadat ik het rapport wat had doorgebladerd, viel me op dat er op een aantal vlakken nog een hoop winst valt te behalen. Een van die dingen is bijvoorbeeld de betrokkenheid van de kinderen,die blijkt matig te zijn. In de praktijk betekent dit dat spellen en activiteiten, waar je een hoge betrokkenheid bij verwacht, niet altijd een actieve houding van kinderen uitlokken.

Er is een leuke manier om die actieve houding wel uit te lokken! Het is belangrijk dat we kinderen meer zelf laten ontdekken en zelf laten doen. Een mooie manier om kinderen zelf te laten ontdekken is met open eind materiaal. Gesloten speelgoed, zoals bijvoorbeeld een speelgoedauto, heeft maar één enkel doel: rijden. Open eind materiaal is al het materiaal dat voor meerdere doelen gebruikt kan worden. Denk bijvoorbeeld aan knopen, lege melkpakken, dozen, natuurlijke materialen, flesdopjes, je kan het zo gek niet bedenken! Een kind kan zijn of haar fantasie helemaal de vrije loop laten.

Dansje
Terug naar het rapport. Dat vertelt ons dat de activiteiten die worden aangeboden door PM’ers zich vooral richten op motorische activiteiten en taal. Onderwerpen als muziek, kunst, wetenschap en techniek worden vaak vergeten, terwijl deze juist zo leuk kunnen zijn! Toen ik dat las deed ik een dansje en trommelde even op de tafel. Oké, dat deed ik natuurlijk niet echt, maar ik was wel blij, want het thema van mijn social media take-over was geboren: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor het uitvoeren van activiteiten, met een hoge kinderbetrokkenheid, gericht op de ‘vergeten onderwerpen’.

De komende week kunnen jullie dus van mij twee keer per dag een post verwachten over dit onderwerp. Ik zit in ieder geval weer helemaal vol met inspiratie. En als ik dan volgend jaar de LKK kwaliteitsmonitor van 2018 lees, ga ik er vanuit dat ik dan lees dat we op deze onderwerpen nu een dikke vette goed scoren!