Zelfvertrouwen bij kinderen; waarom eraan werken nodig is

Bali, een gewone schooldag. Ik kom in een klaslokaal met ongeveer 16 kinderen. Ik loop naar twee meisjes en een jongen die achterin het lokaal zitten. Ik mag naast het jongetje zitten. De twee meisjes die achter mij zitten maken contact en kennen wat Engelse woorden. Aan het jongetje naast mij vraag ik hoe oud hij is, maar hij lijkt mij niet te begrijpen of durft geen antwoord te geven. Ik stel nog een vraag, maar ik krijg geen reactie. Dan is hij driftig op zoek naar zijn tas die onder de tafel ligt. Hij pakt een schrift en scheurt er twee blaadjes uit. Hij geeft mij een blaadje en laat non-verbaal weten dat ik hem na moet doen. Hij laat mij zien hoe hij een boot vouwt. De jongens uit de klas vinden het reuze interessant en komen om onze tafel heen staan. Vol trots en vertrouwen geeft het jongetje zijn bootje aan mij. Ik mag het bootje houden.


Vertrouwen betekent geloven dat iets goed zal gaan. Zodra je als mens zelfvertrouwen hebt, verloopt het leven makkelijker en leuker. Kinderen met vertrouwen in zichzelf en een positief zelfbeeld, hebben doorgaans ook vertrouwen in anderen. Zij durven bij tegenslag net dat stapje extra te geven en gaan hindernissen niet uit de weg. Ze vinden zichzelf de moeite waard.


Zelfbeeld ontwikkelt zich geleidelijk aan. Bij de vorming van het zelfbeeld van een kind spelen vele factoren een rol. Kinderen worden niet geboren met gedachten over zichzelf, de omgeving geef hen hier informatie over.Opmerkingen vanuit de omgeving, van volwassenen bijvoorbeeld, geven een kind informatie over zichzelf.


De Amerikaanse psychologe Carol Dweck houdt zich al jaren bezig met onderzoek naar de relatie tussen motivatie en prestaties. Zij ontdekte dat er twee soorten mindsets zijn. Een fixed mindset gaat ervan uit dat IQ een vaststaand gegeven is. Het is meegegeven met de geboorte en het is niet meer te veranderen. De growth mindset gaat ervan uit dat houding en inspanning je capaciteiten bepalen. Ons brein is in staat om zich te ontwikkelen.

Carol Dweck ontdekte door kinderen te prijzen op inspanning (‘Wat heb jij hard gewerkt’) zij eerder geneigd waren om volharing te laten zien wanneer zij geconfronteerd werden met frustratie bij een taak dat net iets moeilijker was. Kinderen die werden geprezen om intelligentie (‘Wat ben jij slim!’) stopten eerder met de taak als het te moeilijk werd. Ze wilden graag het compliment over hun slimheid behouden. Het blijkt dat deze kinderen eerder geneigd waren om hindernissen uit de weg te gaan en het makkelijker opgaven bij tegenslag dan kinderen die werden geprezen op inspanning. Bij een growth mindset is een persoon ervan overtuigd dat inspanning er gewoon bij hoort en dat je iets kan leren door maar veel te blijven oefenen (Dweck, 2000).

Ontneem een kind niet de kans om te groeien

Een paar tips voor professionals in de kinderopvang waarmee ze kinderen in zichzelf laten geloven.

 • Geef een kind de kans eerst zelf te proberen, reageer daar positief op (prijzen en belonen).
 • Prijs meer op inspanning tijdens het proces dan alleen maar te prijzen op het eindresultaat (‘Wat heb jij de puzzel slim in elkaar gezet!’).
 • Wacht tot een kind vraagt om hulp of wacht tot het moment dat een kind echt niet zelf verder kan.
 • Stel een kind vragen waardoor hij zelf weer verder kan.
 • Hak een taak in kleine stukjes en neem alleen het lastigste stukje over. Het duurt misschien wat langer, maar dan heeft een kind het zelf gedaan. Hoe meer succeservaringen een kind opdoet, hoe meer vertrouwen het in zichzelf krijgt.
 • Laat een kind weten dat het fouten mag maken. Mensen leren van fouten.
 • Wees op momenten volledig beschikbaar als volwassene. Door met jouw volledige aandacht te luisteren naar een kind geef jij het idee dat het er mag zijn. Goed contact bevordert een positieve sfeer waarin een kind durft te oefenen en zichzelf de moeite waard vindt.


Het moment in dat klaslokaal doet mij beseffen dat ieder kind uniek is en ieder kind zijn of haar eigen talenten heeft. En laten we daar nu als volwassenen juist aandacht aan besteden! Geef het talent van een kind aandacht. Kijk niet naar wat een kind niet kan, maar kijk naar wat het wel kan en waar het goed in is. De meisjes waren dan misschien goed in praten, dit jongetje was in staat om met zijn handen mooie dingen te vouwen en mijn hart te doen smelten. Wat ga jij morgen doen om aan het zelfvertrouwen van kinderen te bouwen?

Gebruikte referentie: Dweck, C.S. (2000). Self-theories: their role in motivation, personality, and development. Philadelphia: Psychology Press.

De pedagogisch medewerker 2.0: een update van vaardigheden en kennis? door Joyce Blauwhoff

In maart 2016 schreef ik een blog voor Bureau Kwaliteit Kinderopvang (BKK). Nu lees ik (februari 2020) dat er een nieuw competentieprofiel is voor pedagogisch medewerkers in de kinderopvang. YAHOOO, het werd een keer tijd! Kinderopvangtotaal.nl kopt: ‘ Het competentieprofiel voor pedagogisch medewerker in de kinderopvang is vernieuwd. De laatste competentieprofielen zijn uit 2011 en in de afgelopen jaren is er veel veranderd in de branche. Tijd voor een update.’

In het licht hiervan, nog een keer het blog. 🙂 Veel leesplezier!

Het is donderdagmiddag, het 8e en 9e uur. Voor mij zitten 25 studenten van de opleiding Pedagogisch Werk (PW) niveau 4. Jessica steekt haar vinger omhoog. ‘Jessica, vertel, ik zie dat je een vraag hebt’, zeg ik. Jessica heeft duidelijk wat op haar hart en zegt: ‘Joyce, het is dus belangrijk voor de hersenontwikkeling van baby’s om contact te maken en ze aan te raken als ze huilen en te zeggen wat je gaat doen, zodat baby’s weten wat ze kunnen verwachten. Waarom zie ik dit dan zo weinig op mijn stageplek?’

De overheid zoomt steeds meer in op de pedagogische kwaliteit van de kinderopvang en hiermee op de pedagogische interactievaardigheden van professionals. De subsidieregeling voor trainingen over taal- en interactievaardigheden is hier een bekend voorbeeld van. Het dringt steeds meer door dat kinderopvang niet alleen opvangen van kinderen betekent, zodat ouders kunnen werken. Nee, kinderopvang biedt veel meer dan dat. Voordelige gevolgen van kinderopvang uiten zich vooral op het terrein van cognitief functioneren. Op 15-jarige leeftijd leidt kinderopvang van hoge kwaliteit tot meer schoolsucces (Vandell et al., 2010) en kinderopvang van hoge kwaliteit voorspelde betere taalvaardigheden en geheugen (NICHD, 2002).

Hoge kwaliteit opvang betekent onder andere dat er pedagogisch medewerkers werken die oog hebben voor de signalen van een kind en hier passend op reageren. Ze creëren voldoende leermomenten voor kinderen op de groep. Dan heeft kinderopvang een positief effect op ontwikkelingskansen voor kinderen en hiermee ook op de toekomst van onze maatschappij.

De mbo-opleidingen moeten ervoor zorgen dat zij toekomstige pedagogisch medewerkers toerusten op de belangrijke rol die zij spelen voor kinderen. Studenten dienen opgeleid te worden volgens de laatste wetenschappelijke inzichten en nieuwe vaardigheden die hun toekomstige beroep vereist.

Onderstaande is een fractie van wat Jessica zich eigen moet maken in de opleiding:

 • Jessica leert hoe zij een kwetsbare groep binnen de opvang, baby’s, het beste kan begeleiden. Wat moet ik doen om de breinontwikkeling te stimuleren? Welke activiteiten voer ik uit met baby’s?
 •  Jessica leert hoe zij media kan inzetten in de kinderopvang. Hoe maak ik kinderen op de BSO mediawijs? Welke media zijn juist wel en niet geschikt voor jonge kinderen?
 •  Jessica past de zes interactievaardigheden toe in haar werk met kinderen. Hoe ondersteun ik kinderen emotioneel? Hoe bied ik respect voor de autonomie van een kind? Hoe stel ik grenzen en bied ik structuur? Waar moet ik rekening mee houden als ik praat met een kind en uitleg geef en welke ontwikkelingsgerichte activiteiten kan ik doen? Hoe begeleid ik de interacties tussen kinderen onderling?

Wat Jessica niet weet is dat ons onderwijs binnen de PW-opleiding aan het veranderen is, dat er een ‘update’ plaatsvindt. Vanaf 1 augustus 2016 starten mbo-scholen met een nieuwe kwalificatiestructuur. Een mbo-opleiding bestaat voortaan uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen. Met het keuzedeel kan de student zich verbreden of verdiepen en dit levert een verrijking op bovenop de kwalificatie. Je kan je voorstellen dat met het introduceren van keuzedelen in de opleiding PW er sneller ingespeeld kan worden op de ontwikkeling in het beroepenveld en in de regio. Zo zullen wij binnen het mbo waar ik werk, keuzedelen aanbieden, zoals VVE, de Nanny, doorstroom hbo, IKC, Werken met baby’s, maar ook doorstroomgerichte keuzedelen aanbieden zoals Engels voor niveau 3.

Er moet een update (updaten betekent letterlijk actualiseren in het Engels) plaatsvinden van vaardigheden die een pedagogisch medewerker in de kinderopvang anno 2016 moet beheersen. Hiervoor is scholing onmisbaar. Wat denk jij? Welke update is er nodig voor de functie pedagogisch medewerker om tegemoet te komen aan recente ontwikkelingen?

Gebruikte referenties

 • NICHD Early Child Care Research Network. (2002). Early child care and children’s development prior to school entry: Results from the NICHD Study of Early Child Care. American Education Research Journal, 39, 133–164.
 • Vandell, D. L., Belsky, J., Burchinal, M., Steinberg, L., & Vandergrift, N. (2010). Do effects of early child care extend to age 15 years? Results from the NICHD Study of Early Child Care and Youth Development. Child Development, 81, 737–756.

Stagiaire Berit zegt ‘Dankjewel!’

Bedankt en wie weet tot snel!

Het zit erop… Na acht maanden neem ik afscheid van JB Expertise. En waar de meeste stagiaires waarschijnlijk een gat in de lucht zouden springen, voelt het voor mij dubbel. Tuurlijk vind ik het fijn dat ik over een paar dagen lig te bakken op het strand van Rhodos zonder te hoeven denken aan mijn studie en stage, maar ik sluit wel een hele leuke en leerzame periode af.

Mijn stage bij Joyce was verre van standaard. Niet ergens op een groot en anoniem kantoor in de hoek achter een bureau werken, maar echt aan de slag in de praktijk en meekijken in een warm en kleinschalig bedrijf. Joyce en ik hadden bij het introductiegesprek direct een klik en dit zorgde voor een soepele samenwerking en het was bovendien vaak beregezellig. Omdat er trainingen door heel het land zijn, was ik de ene keer in een chique vergaderzaal in Houten, dan bij een gezellig kinderdagverblijf in Vleuten of op een knusse boerderij in het plaatsje Ommeren.

Jullie
Het leukste aan mijn werkzaamheden bij JB Expertise vond ik het ontmoeten van alle pedagogische professionals. Ik heb zo ongelofelijk veel van jullie geleerd! Het is bijzonder om de betrokkenheid en openhartigheid van iedereen te ervaren. De passie spat er werkelijk vanaf! Van de trainingsbijeenkomsten bij DAK Kindercentra heb ik het meeste geleerd. Tijdens de trainingen heb ik een hoop onderdelen gepresenteerd en vertelt over het onderzoek waar ik zelf bij de Universiteit aan mee heb gewerkt. De (positieve) feedback die ik terugkreeg van de vakmensen kan ik de rest van mijn carrière gebruiken.

Laatste loodjes
Nu is het tijd om mijn studie gezinspedagogiek af te ronden. Ik breng veel dagen door in de bibliotheek in Leiden (gelukkig met airco!), zodat ik mijn scriptie snel kan inleveren. Daarna kan ik gaan genieten van mijn vakantie. Joyce en ik blijven met elkaar in contact, dus wie weet zien jullie mij nog weleens ergens voorbijkomen. Voor nu zeg ik: bedankt en blijf vooral gepassioneerd doorgaan met het mooie vak dat jullie uitoefenen!

Liefs/groetjes,

Berit

DRIE DO’S EN DON’TS VOOR TIJDENS HET SPELEN MET KINDEREN

Blog 2 door stagiaire Berit  – DRIE DO’S EN DON’TS VOOR TIJDENS HET SPELEN MET KINDEREN
De hele week komen er tips, weetjes en ideeën rondom activiteiten voor kinderen op je tijdlijn voorbij. Misschien denk je wel: “Alles leuk en aardig, maar wat doe ik dan tijdens dat spel? Doe ik mee, of moet ik ze juist helemaal zelfstandig laten spelen?” In deze blog geef ik je drie do’s en drie don’ts voor tijdens het spelen met kinderen.

Doen, doen, doen!

 1. Sluit aan bij de zone van naaste ontwikkeling
  De zone van naaste ontwikkeling is het verschil tussen wat een kind kan zonder hulp en wat een kind met hulp kan doen. Als volwassene kan je kinderen stimuleren door activiteiten aan te bieden die nét iets meer van ze vragen dan activiteiten die ze zelf zouden kiezen. Hierdoor kun je de ontwikkeling naar een hoger niveau brengen. Laat het kind bijvoorbeeld eens een puzzel maken met iets meer stukjes! Blijf tijdens dit proces wel altijd beschikbaar voor het kind, zodat het kind niet op geeft maar het avontuur met jou aan durft te gaan.
 2. Neem de tijd
  Deze tip klinkt als vanzelfsprekend, maar is toch erg belangrijk. Heb je een activiteit georganiseerd? Neem dan ook écht de tijd om deze activiteit uit te voeren. Zorg ervoor dat je niet gestoord kan worden en leg je telefoon eventjes opzij. Het is voor een kind juist zo belangrijk om zijn of haar nieuwe bevindingen en ontdekkingen met jou te delen.
 3.  Speel mee
  In plaats van toe te kijken, is het voor kinderen juist leuk als je mee speelt! Volg hierbij het spel van het kind en voeg toe waar mogelijk. Je kan hiervoor gebruik maken van de ‘ja-en-regel’. Dit houdt in dat je eerst bevestigt wat het kind doet (ja) en vervolgens breidt je het verder uit (en).

Deze drie punten kan je beter vermijden.

1. Vragen stellen als: wat maak je?
Als je tijdens het knutselen de vraag stelt: ‘wat maak je?’ laat je eigenlijk merken aan het kind dat jij vindt dat het iets moet worden. Kinderen weten soms van tevoren nog niet wat ze gaan knutselen. Stel je zelf op zo’n moment de vraag: wil ik het kind iets laten maken, of wil ik het kind iets laten meemaken?

2.Complimenteren door te zeggen dat iets ‘mooi’ is
Door een kind een compliment te geven met dat het ‘mooi’ is, zal het kind eerder geneigd zijn te denken dat het dan wel af is. Ze zullen het werk sneller naast zich neerleggen. Als je een compliment wil geven, kun je beter zeggen: Wat ben jij goed je best aan het doen! of Ik zie dat je hard aan het werk bent! Als je het kind op deze manier een compliment geeft, dan leg je de aandacht niet op het eindresultaat. Het gaat dan weer om de ervaring.

3.Het kind vertellen hoe het hoort of wat de bedoeling is
Hiermee doorkruis je de vrijheid en creatieve ontwikkeling van het kind. Het kind leert het meest op het moment dat het zelf mag bedenken wat het wil maken. Ga eens rustig achterover zitten en kijk toe, of maak gebruik van de ja-en-regel (zie tip 3). Je zult zien dat de kinderen met de meest originele creaties komen!

Ik wens je veel succes en vooral veel plezier tijdens het meespelen met kinderen!

SOCIAL MEDIA TAKE-OVER door stagiaire Berit

Blog 1 – SOCIAL MEDIA TAKE-OVER

Een social media ‘take-over’, wat een cool woord! Het betekende echter wel dat ik als de wiedeweerga op zoek moest naar leuke, vermakelijke content, waar jullie bovendien nog iets aan hebben. Eerlijk is eerlijk: dat was lastiger dan gedacht. Gelukkig stuitte ik al snel op een rapport dat de Landelijke Kwaliteitsmonitor Kinderopvang in 2017 heeft uitgebracht.

Want, hoe staat het er op dit moment eigenlijk precies voor in de kinderopvang? Het rapport beschrijft hoe het LKK de kwaliteit in de kinderopvang, de peuteropvang, de BSO en de gastouderopvang heeft gemeten. Ik was in ieder geval erg blij om te lezen dat in alle soorten opvang de medewerkers tevreden zijn met hun werk (joepie!) en ook het welbevinden van de kinderen werd gescoord als ‘hoog’.

Winst
Nadat ik het rapport wat had doorgebladerd, viel me op dat er op een aantal vlakken nog een hoop winst valt te behalen. Een van die dingen is bijvoorbeeld de betrokkenheid van de kinderen,die blijkt matig te zijn. In de praktijk betekent dit dat spellen en activiteiten, waar je een hoge betrokkenheid bij verwacht, niet altijd een actieve houding van kinderen uitlokken.

Er is een leuke manier om die actieve houding wel uit te lokken! Het is belangrijk dat we kinderen meer zelf laten ontdekken en zelf laten doen. Een mooie manier om kinderen zelf te laten ontdekken is met open eind materiaal. Gesloten speelgoed, zoals bijvoorbeeld een speelgoedauto, heeft maar één enkel doel: rijden. Open eind materiaal is al het materiaal dat voor meerdere doelen gebruikt kan worden. Denk bijvoorbeeld aan knopen, lege melkpakken, dozen, natuurlijke materialen, flesdopjes, je kan het zo gek niet bedenken! Een kind kan zijn of haar fantasie helemaal de vrije loop laten.

Dansje
Terug naar het rapport. Dat vertelt ons dat de activiteiten die worden aangeboden door PM’ers zich vooral richten op motorische activiteiten en taal. Onderwerpen als muziek, kunst, wetenschap en techniek worden vaak vergeten, terwijl deze juist zo leuk kunnen zijn! Toen ik dat las deed ik een dansje en trommelde even op de tafel. Oké, dat deed ik natuurlijk niet echt, maar ik was wel blij, want het thema van mijn social media take-over was geboren: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor het uitvoeren van activiteiten, met een hoge kinderbetrokkenheid, gericht op de ‘vergeten onderwerpen’.

De komende week kunnen jullie dus van mij twee keer per dag een post verwachten over dit onderwerp. Ik zit in ieder geval weer helemaal vol met inspiratie. En als ik dan volgend jaar de LKK kwaliteitsmonitor van 2018 lees, ga ik er vanuit dat ik dan lees dat we op deze onderwerpen nu een dikke vette goed scoren!

Kinderopvang in Berlijn: mijn blik verbreden

BIJZONDER VERHAAL *  Evelien Koning is ooit een studente Pedagogisch Werk geweest van Joyce. Een half jaar geleden heeft zij een bericht gestuurd en stelde de vraag of het mogelijk was om haar afstudeerscriptie bij JB Expertise te schrijven. Zij volgde JB Expertise al een tijd en is fan geworden. Een mooi compliment natuurlijk!
Vanaf januari 2018 zal Evelien dan ook haar scriptie gaan schrijven bij JB Expertise. Ze is een aantal weken geleden op studiereis geweest naar Berlijn en heeft een inspirerend blog geschreven. Hieronder haar verhaal. Bedankt voor het delen Evelien!

Mijn reis
Tijdens mijn minor Het Jonge Kind aan de Hogeschool van Amsterdam ben ik op studiereis geweest naar Berlijn. Hier heb ik verschillende instellingen mogen bezoeken rondom het jonge kind, waarbij ik mijn ogen heb uitgekeken. Maar ik heb ook mogen genieten van de prachtige stad en de geschiedenis die de stad heeft. Mijn eerste ervaring/aanraking met een Berlijns kinderdagverblijf was een locatie met een enorme buitenruimte. Veel bosjes en bomen, klimtoestellen en verstopplekken. De eerste gedachte die ik daarbij had was: “Raken ze die kinderen dan niet kwijt?! Je hebt totaal geen overzicht”. Later bleek dat de pedagogisch medewerkers allemaal één gedeelte in de gaten houden en de kinderen op die manier gezien worden. Kinderen krijgen in deze buitenruimte de kans om te ontdekken en te spelen. De dag wordt zover dat kan buiten afgesloten en als de ouders hun kind(eren) komen halen, gaan ze samen met de pedagogisch medewerker hun kind zoeken in de tuin. Lees meer

JB Expertise heeft een stagiaire! Welkom Berit!

Een nieuwe stap in het ondernemerschap. JB Expertise heeft sinds deze week een stagiaire. Haar naam is Berit en zij stelt zich hieronder graag aan je voor! Daar ben ik dan… ,,Juf Berit begrijpt mij!’’, kreeg de leiding van de buitenschoolse opvang waar ik werk ooit teruggekoppeld van ouders. Een enorm compliment. De kracht van […]

Mannen in de kinderopvang ‘We zijn er nog!’ verschenen in de Kiddo door JB Expertise

 

JB Expertise heeft een artikel geschreven in de Kiddo (kiddo.net) over mannen in de kinderopvang ‘We zijn er nog!’
Ik heb een leuk en waardevol interview gehad met Ruben Fukkink, Hoogleraar Kinderopvang aan de Universiteit van Amsterdam. Tevens heb ik drie enthousiaste mannen, met liefde voor het vak, van de BSO van kinderopvangorganisatie Eigen&Wijzer 
geïnterviewd. Ruben, Rens, Ditmar en Laurens, nogmaals bedankt voor jullie bijdrage!

Kinderen hebben vrouwen én mannen nodig in de opvoeding. Mannen hebben een pedagogisch toegevoegde waarde, ook in de kinderopvang. Ruben Fukkink, Hoogleraar Kinderopvang aan de Universiteit van Amsterdam, deed onderzoek naar mannen in de kinderopvang. ‘Ik miste de man in de kinderopvang en begon met een simpele en nieuwsgierige vraag: ‘Waar zijn ze?’.

Klik hier voor het artikel! ->>JB Expertise Mannen in de kinderopvang

 

‘Stress bij kinderen in de kinderopvang’ verschenen in vakblad Kinderopvang JB Expertise

 

“Iedereen heeft weleens last van stress. Jij, je collega’s en ook de kinderen op de groep. Zelfs baby’s kunnen al stress ervaren. Een beetje stress is helemaal niet erg; dat hoort bij de ontwikkeling van kinderen. (…). Het is dus best nuttig om op jonge leeftijd om te leren gaan met spanning. Dat neemt niet weg dat te veel en te langdurig blootstellen aan prikkels, onrust en opwinding voor jonge kinderen niet goed is. Sterker nog, op lange termijn kan het zelfs schadelijk zijn voor de ontwikkeling.’

Hoe gaaf is dit? Ik ben geïnterviewd voor het vakblad ‘Kinderopvang’ over stress bij kinderen in de kinderopvang. Het artikel is in juni 2017 gepubliceerd en is hier te lezen -> JB Expertise-stress bij kinderen in de kinderopvang

Blog JB Expertise: The struggle is real: het monster genaamd O.N.Z.E.K.E.R.H.E.I.D.

The struggle is real: het monster genaamd O.N.Z.E.K.E.R.H.E.I.D. Mijn naam is Joyce en ik wil je een verhaal vertellen… Ruim vijf jaar geleden ben ik mijn bedrijf JB Expertise, Training & Advies begonnen en sindsdien geniet ik van het ondernemerschap. Het geeft mij voldoening en plezier. De deelnemers die ik train zijn leuke mensen die […]